2023 special edition

2023

special edition

Welkom op mijn website!

Al vele jaren doe ik onderzoek naar de geschiedenis van mijn familie. Een interesse die ontstond toen ik ongeveer 15 jaar oud was en een schoenendoos vol met oude familiefoto’s mocht bekijken bij mijn oudtante Ginie. Er zaten foto’s in van o.a. mijn (bet)overgrootouders. Die foto’s fascineerden mij enorm. Mijn voorouders stonden erop afgebeeld maar wie waren zij eigenlijk? Wat waren hun namen en wanneer werden ze geboren? Met wie trouwden ze?  Wat voor werk deden ze? Het riep veel vragen op en mijn nieuwsgierigheid was meer dan gewekt.

Vele uren heb ik besteed aan het uitzoeken van de stamboom en de geschiedenis van de familie Kamst. Rond 1775 vertrok mijn voorvader Freerk Jans Kamst (1753-1825) van Giethoorn naar Zuidwest Friesland waar hij in de veenontginning ging werken. Hij trouwde in Sint Johannesga en kreeg met zijn vrouw vijf kinderen. In 1811 nam hij voor zichzelf en zijn drie kinderen en drie kleinkinderen de achternaam Kamst aan. Alle “Kamsten” stammen van hem af. De familie Kamst is een relatief kleine familie. Rond 2020 leefden er ongeveer nog 400 mensen in Nederland met deze achternaam. Vanaf 1811 hebben ongeveer 825 personen deze achternaam na hun geboorte gekregen.  

Freerk Jans Kamst werkte in het veen en veel van zijn nakomelingen deden dit ook of hadden beroepen die met de ontginning van veen te maken hadden. Zo komen er in de familie Kamst ook relatief veel schippers voor waardoor nakomelingen zich door heel Nederland verspreidden.

De parenteel Kamst is het resultaat van vele uren zoeken en spitten in archieven en internet. Maar zonder de onmisbare hulp van naamgenoten, die mij vaak van ontbrekende informatie voorzagen, was de stamboom nooit zo volledig geworden. Naast de familie Kamst heb ik ook uitgebreid onderzoek gedaan naar de familie Kram, mijn moeders familie. De basis voor mijn onderzoek zijn de achternamen van mijn grootouders: Kamst, Brandsema, Kram en Wind.

De laatste jaren besteed ik veel tijd aan het verzamelen van oude familiefoto’s en familiedrukwerk (geboorte- trouw- en rouwkaarten). Mijn onderzoek heeft mij met veel (verre) familieleden in contact gebracht waardoor ik mooie familieverhalen heb gehoord maar ook veel mooie oude foto’s heb gekregen.

Graag deel ik mijn onderzoekgegevens met ander geïnteresseerden en vanzelfsprekend kom ik graag in contact met (verre) familieleden of mensen die de naam Kamst/ Kram/Brandsema of Wind dragen. Een stamboom is nooit compleet, dus nieuwe aanvullende informatie is altijd welkom! Wil je in contact komen met mij klik dan op contact hierboven in de menubalk. Veel kijk en leesplezier! Arjan Kamst

P.s. is je achternaam Kamst of was een van je voorouders een Kamst? Op Facebook heb ik een besloten groep gemaakt waar ik meer informatie en foto’s over de familie Kamst deel voor familieleden. Via deze link kunt u een lidmaatschap aanvragen: https://www.facebook.com/groups/familiekamst

Nieuwsberichten

Alle nieuwsberichten