2023 special edition

2023

special edition

Bijzondere vondst: foto Neeltje Vriemoet (1844-1912)

De waarde van het hebben van een website heeft zich na een kleine twee maanden al bewezen. Twee weken geleden kreeg ik een berichtje van Dhr. Jansen. Hij stuurde mij een mailtje omdat we een gezamenlijke voorouder delen. Zijn overgrootmoeder Neeltje Kuiper-Vriemoet (1844-1912) is mijn oudmoeder of wel bet- betovergrootmoeder. Hij verwees mij naar de website van zijn broer: www.hendrikjansen.nl  waar een foto van Neeltje op stond. Toen ik de foto zag kwam die mij meteen bekend voor. Na wat denk en zoek werk vond ik in een oud doosje bij mij thuis dezelfde foto. De foto van Neeltje Kuiper-Vriemoet die ik hier op de website heb geplaatst had ik al meer dan 20 jaar in mijn bezit. Ik kreeg de foto van een oudtante begin jaren negentig maar zij kon mij niet precies vertellen wie er op de foto stond. Helaas leefde mijn grootmoeder toen niet meer en kon ik het aan niemand navragen. Gelukkig heb ik de foto al die jaren bewaard. Wat de foto uniek maakt is dat het de eerste foto is van een van de ouders van mijn betovergrootouders. Een foto van haar zoon, mijn betovergrootvader Jan Kuiper vind je ook in het album van de familie Wind-Kuiper.

Neeltje Vriemoet werd geboren in 1844 in Groningen. Zij was een dochter van Karel Vriemoet (1798-1947) en Geesjen Ottes Engelsman (1815-184) . In september 1847, toen zij drie jaar oud was, overleden haar ouders een dag na elkaar. Daarna werd zij in een weeshuis in Groningen groot gebracht. In 1868 trouwde zij Geert Kuiper (1842-1883) met wie zij vijf kinderen kreeg. Ze werd jong weduwe, haar man Geert overleed in 1883. In 1901 hertrouwde zij met Johannes ten Cate, die in 1907 overleed. In 1912 overleed Neeltje op 68 jarige leeftijd. Haar foto is dus minstens honderd jaar oud.

Een foto van Neeltje en haar zoon Jan voeg ik bij dit bericht. 

Meer informatie over o.a. de familie Vriemoet kun je vinden op de website van Dhr. Jansen: http://www.bernard-mandeville.nl/

Terug naar overzicht